0
Shares
Pinterest Google+

Od czasu do czasu bierze mnie na gotowanie, a jak mnie bierze to najpierw wybieram się na łowy. Jak na faceta przystało zwierzynę na ruszt zdobywam sam. Tym razem upolowałem dziką wieprzowinę i zrobiłem z niej roladki schabowe zawijane w szynce i faszerowane pesto z suszonych pomidorów. Do tego świetne claufoutis z sosem pomidorowo-oliwkowym.

Produkty

Clafoutis

Zrobiłem to nieco inaczej, niż być powinno oryginalnie i zamiast całych pomidorów i oliwek zrobiłem sos na który w naczyniu żaroodpornym wylałem ciasto do wyrośnięcia. Według mnie wyszło dużo mokrzej i smaczniej.

  • 2 opakowania pomidorów w puszce
  • szczypta cukru
  • pieprz mielony
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • pęczek posiekanej bazylii
  • 80 g pokrojonych oliwek zielonych lub czarnych
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jaja (2 żółtka + 2 jaja w całości)
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • Pół opakowania pokruszonego sera feta
  • 200 ml mleka
  • 150 ml śmietany 30%

Pesto

  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka szałwi
  • ok 80 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 50 g pestek dyni lub pistacji, prażonych
  • świeżo mielony pieprz

Roladki ze schabu

  • 8 plastrów schabu
  • 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z olwiek
  • 2-3 łyżki białego, wytrawnego wina

Przyda się

  • Piekarnik rozgrzany góra i dół do 200 st. C
  • sitko
  • trzepaczkę
  • wysoka forma żaroodporna do zapiekanki
  • blender
  • kilka kawałków pergaminu
  • sznurek do zwinięcia roladek
  • blachę
  • tłuczek

Przygotowanie sosu pomidorowo oliwkowego

Clafoutis z sosem pomidorowo oliwkowym roladki ze schabu pesto
Pomidory z dwoch puszek wrzucić na patelnię, chwilę podsmażać bez przykrycia, dorzucić do tego posiekane oliwki, czosnek, sól i pieprz. Wymieszać i jeszcze trochę potrzymać na patelni, żeby odparował sok i woda z pomidorów. Na końcu przelać całość do naczynia żaroodpornego i posypać bazylią i szałwią (świeżą albo suszoną)

 

Clafoutis z sosem pomidorowo oliwkowym

Clafoutis z sosem pomidorowo oliwkowym roladki ze schabu pesto
Teraz wystarczy przesiać mąkę do miski, dodać żółtka i jaja, przyprawiamy ziołami prowansalskimi,małą ilość soli,mielony pieprz, odrobinę cukru. Następnie wlewamy 100 ml mleka i 50 ml śmietany. Wszystko ubijamy trzepaczką i dolewamy 100 ml mleka i 100 ml śmietany, po czym znów całość mieszamy – Ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Dodajemy drobno pokrojony ser feta i po wymieszaniu całość wlewamy do naczynia żaroodpornego , w którym już jest sos pomidorowo oliwkowy. Naczynie wkładamy do rozgrzanego na 200 st. C piekarnika na 20 minut

 Pesto z suszonych pomidorów

Clafoutis z sosem pomidorowo oliwkowym roladki ze schabu pesto
Do wysokiego naczynia do blenderowania wlewamy 70 ml oliwy z oliwek, dodajemy gorące prażone pestki dyni lub pistacje, drobno pokrojone ząbki czosnku wraz z posiekaną szałwią oraz suszonymi pomidorami. Całość miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy 1 łyżkę oliwy i jeszcze raz miksujemy.

Roladki ze schabu zawijane w szynce

Clafoutis z sosem pomidorowo oliwkowym roladki ze schabu pesto
W końcu mięso. Małą ilość oliwy z oliwek rozprowadzamy na kawałku pergaminu, posypujemy solą i pieprzem. Później układamy plastry schabu i przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i rozbijamy schab. Rozbite kawałki mięsa smarujemy pesto i zawijamy w roladki. Plasterki szynki szwarcwaldzkiej układamy po dwa obok siebie (muszą lekko na siebie nachodzić). Szynka powinna całkowicie zasłonić schab kiedy go w niej owiniemy. Teraz można je obwiązać sznurkiem, żeby się nie rozpadły i ułożyć na patelni. Szynka powinna się z każdej strony zarumienić. Dobrze ją podlewać tłuszczem z patelni. Zalewamy białym winem, przykrywamy i chwilę dusimy. Roladki przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy 4-5 minut.

Finał

Clafoutis z sosem pomidorowo oliwkowym roladki ze schabu pesto
Roladki można pokroić w krążki i ułożyć na talerzu. Do tego dokładamy kawałek ciasta wraz z sosem który zgęstniał na dnie naczynia żaroodpornego. Z produktów uzyskujemy 4 porcje.

 

http://go.pl.bbelements.com/please/code?j-23641.1.24.1.0.0._blank
Previous post

Każdego dnia, ciesz się z tego co masz

Next post

Fit Expo 2015 - Szykuje się duża dawka sportu na poznańskich targach

3 komentarze

  1. Malgorzata Wrzesińska
    24 marca 2015 at 23:30 — Odpowiedz

    Kusisz Piotrze tymi roladkami – wpadnę do Ciebie i się poczęstuję 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂
    Malgorzata Wrzesińska ostatnio opublikował…XXII Biegi ŻNIŃSKIE – 12 kwietnia 2015 – z serca Pałuk polecam 🙂My Profile

  2. Buty taneczne
    26 marca 2015 at 08:17 — Odpowiedz

    Mniami! Roladki wyglądają fantastycznie! Muszę wypróbować przepis 🙂

  3. Mango
    26 marca 2015 at 15:04 — Odpowiedz

    Zwykle jem białe mięso bo dużo ćwiczę i biegam. Ale raz na jakiś czas takie roladki nie powinny być problemem dla sportowca. Posmakuje:)
    Mango ostatnio opublikował…Tłusty czwartek już za chwilę , zapomnijmy o diecie i skuśmy się na słodkości.W tym dniu w naszej ofercie rownież przepyszne pączki. Zapraszamy!My Profile

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *