0
Shares
Pinterest Google+

Moja propozycja – dorsz z migdałową posypką z puree z pietruszki, warzywami w glazurze i topinamburem oraz wyjątkowym sosem z suszonych pomidorów.

Przy wszystkich moich kombinacjach w kuchni ta podoba mi się najbardziej. Dorsz pysznie uzupełnia się z puree z pietruszki i warzywami. Sos spaja wszystkie komponenty dając doskonałe efekty smakowe. Największy problem przy gotowaniu to końcowe sprzątanie kuchni. 

Składniki na 2 porcje

  • polędwica z dorsza 0,5 kg
  • kilka małych pieczarek
  • topinambur 6 sztuk
  • jedna duża marchew
  • 2 małe słodkie papryczki
  • 2 małe cebule
  • 2 średnie pietruszki
  • oliwki 10 sztuk
  • suszone pomidory 6 sztuk
  • śmietana 30%
  • płatki migdałów
  • sól, pieprz
  • oliwa z pestek winogron

 

Puree z pietruszki

dorsz puree z pietruszki
Puree z pietruszki smakuje doskonale i tak samo komponuje się z mięsistą polędwicą z dorsza. Drobno pokrój jedną małą cebulę i dwie średnie pietruszki. Wlej oliwę z pestek winogron do małego małego garnka i podsmarz na niej cebulkę (na złoto), później wsyp pokrojone pietruszki i również podsmażaj aż lekko zbrązowieje. Możliwe, że trzeba będzie jeszcze dolewać oliwy. Kiedy już nabierze kolorów, zalej wodą tak żeby przykryć warzywa. Gotuj bez przykrycia, aż pietruszka zmięknie. Teraz można potraktować ją blenderem. Przed podaniem podgrzać cały czas mieszając.

 

Sos z suszonych pomidorów

dorsz sos z suszonych pomidorów
Sos z suszonych pomidorów nada bardzo przyjemnego smaku warzywom i rybie. W małym stalowym garnku na odrobinie sosu ze słoika z suszonymi pomidorami podsmażamy połowę małej, posiekanej cebulki. Po 30 sekundach dorzucamy posiekane suszone omidory i kilka pokrojonych oliwek. Chwilę smażymy wszystko razem mieszając i zalewamy śmietaną. W garnku będzie powoli odparowywac woda i sos zacznie lekko gęstnieć. Powinien też zacząć robić się czerwony. Dopiero teraz można spróbować i ocenić ile dodać soli i pieprzu do smaku. (Oliwki i pomidory same w sobie są słone) Jeśli za mocno zgęstnieje można dodać trochę wody.

 

Warzywa w glazurze

dorsz warzywa w glazurze
Słupki marchwi, pieczarki i topinambur gotujemy, tak, żeby warzywa się nie rozgotowały, powinny zostać lekko twarde. Wrzucamy na patelnię i całość podsmażamy aż nabierze kolorów. Dolewamy wodę na patelnię i wrzucamy łyżkę masła, które wraz z wyparowywaniem wody zacznie tworzyć na warzywach glazurę.

 

Dorsz z piekarnika

dorsz spectaculare
Polędwice z dorsza posypaną pieprzem i solą wkładamy na patelnię z odrobiną oliwy z pestek winogron na największy palnik i duży płomień. Po szybkim podsmażeniu z obu stron wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180). Kiedy mięso będzie gotowe, około 15 -20 minut. Na talerzu rybę można posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

 

 

http://go.pl.bbelements.com/please/code?j-23641.1.24.1.0.0._blank
Previous post

Plank - 5 minut, 8 ćwiczeń. Dasz radę?

Next post

Podciąganie na krawędzi stołu - ćwiczenia

1 Comment

  1. Agnieszka SportyGirl
    14 lutego 2015 at 22:43 — Odpowiedz

    Narobiłeś mi ochoty na dorsza, uwielbiam polędwice. W przyszłym tygodniu będę testować Twój przepis 🙂
    Agnieszka SportyGirl ostatnio opublikował…Sznycel z kurczaka z niemiecką sałatką ziemniaczanąMy Profile

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *